Alkali Diyet Nedir? ( Önemi )

Alkali diyet, daha fazla alkali gıda ve daha az asit üreten gıda yemeye odaklanan bir diyettir. Burada amaç, sodyum ve fosfor gibi asit üreten minerallerin alımını azaltırken, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi alkali minerallerin alımını artırmaktır.
Alkali bir diyet genellikle ağırlıklı olarak meyve ve sebzelerin (özellikle yeşil yapraklı sebzelerin) yanı sıra tam tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler ve tohumlar yemeyi içermektedir. Alkali diyetler genellikle balık, tavuk gibi yağsız yiyecekler tercih edilmektedir. Bu tür diyetlerde toplam yağ sınırlıdır. Çünkü vücuttaki yağ asidik olabilir. Peki, alkalize gıdalar nedir? İşte detaylar!
Alkalize Gıdalar Nedir?
Alkalize gıdalar arasında tahıllar (pirinç), baklagiller (fasulye), bazı süt ürünleri (yoğurt), çoğu meyve ve sebze (domates hariç), balık, kümes hayvanlarından elde edilen besinlerdir. Alkali diyet, alkalize edici gıdaları tüketmeye odaklanan bir diyettir. Bu diyetin arkasındaki fikir, alkali açısından zengin yiyecekler yemenin vücudun pH seviyesini dengelemeye ve asitliği azaltmaya yardımcı olması yer almaktadır. İnsan vücudunun doğal olarak pH seviyesi 7.35-7.45’tir ve çok asidik hale geldiğinde kardiyovasküler hastalık, osteoporoz, artrit ve kanser gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.
Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar göstermiştir ki alkali bir diyet yemenin yüksek tansiyon (hipertansiyon), diyabet, kanser ve diğer kronik hastalıklar gibi kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceği ortaya çıkmıştır. Bu noktada alkali diyete uygun olan yiyeceklerin tüketilmesi önerilmektedir. İşte alkali diyette yenebilecek en iyi yiyeceklerden bazıları:
Sebzeler; ıspanak veya lahana gibi yapraklı yeşillikler en çok tercih edilen alkali besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca, brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgillerden sebzeler de bu tür diyetlerin olmazsa olmazları arasında yer alır. Bununla birlikte lahana veya karalahana gibi koyu yeşil sebzeler ile tatlı patates ve havuç gibi kök sebzeler de alkali sebzeler arasında yer almaktadır. Bir de kırmızı dolmalık biber, mantarlar, soğanlar, salatalıklar ve kereviz de alkali sebzelerdendir.

Alkali Diyet Faydaları
Meyveler; greyfurt veya portakal gibi C vitamini yüksek turunçgiller ve serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olan antioksidanlar açısından yüksek yaban mersini, çilek veya ahududu gibi meyveler alkalize gıdalar arasında yer almaktadır. Alkali diyet, vücutta daha fazla alkali oluşturan sebze, meyve ve diğer yiyecekleri vurgulayan sağlıklı bir beslenme planıdır. Bu diyet alerjiler, artrit, astım, kanser ve kalp hastalığı dahil olmak üzere kronik hastalıkları iyileştirmek için onlarca yıldır kullanılmaktadır.
Alkali Diyet Nasıl Uygulanır?
Alkali diyetinin uygulanmasında; özellikle et, süt ve şekerle kafein, yapay ve işlenmiş olan gıdalardan uzak durulması hedeflenmektedir. Yine sebze ve meyve ile kuru yemişleri tüketirken de vücudun pH seviyesini dikkate alınmaktadır. Burada temel hedef, pH seviyesinin dengede tutulmasıdır.
İnsan vücudunun ideal pH seviyesi yaklaşık 7,4’tür (hafif alkali). pH seviyesi çok düşük (asidik) veya çok yüksek (alkali) olduğunda, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Mesela asidoz, vücudunuzdaki aşırı miktarda asit nedeniyle kanınızın aşırı asidik hale gelmesi durumudur.
Asidozun birincil belirtisi kandaki karbondioksit seviyelerinde azalmasıdır. Asitlik ayrıca kaslar ve sinirler dahil olmak üzere vücuttaki diğer dokuları da etkiler. Asidoz, böbrek fonksiyon bozukluğu veya belirli kalp hastalığı türlerinden kaynaklanabilir. Bundan dolayı alkali diyetinin beraberinde önemli kazanımları getirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.
Alkali Diyetin Faydaları Nelerdir?
Son zamanlarda sıklıkla önerilen alkali diyetin faydaları aşağıdaki gibidir;
- Bağışıklık fonksiyonunu artırır.
- Abur cubur için istekleri azaltarak sağlıklı kilo yönetimini destekler.
- Diyabet riskini azaltan kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
- Enerji üretimi için gerekli besinlerin daha iyi emilmesini sağlayarak enerji seviyelerini arttırır.
Alkali bir diyet, yüksek pH’lı yiyecekleri tercih eden bir diyettir, bu da düşük asitliğe sahip oldukları anlamına gelir.